tisdag 2 december 2008

"Vårt evighetshopp"

(Tidigare publicerad: 2007-11-03)

Luk 12:4-7
Var inte rädda

Jag håller just nu på att läsa boken ”En annorlunda barndom” av Iris Johansson.” En kvinnas berättelse om sin autistiska uppväxt.” I kapitel 5 som jag nyss läst är flickan tolv år och upptäcker vad döden är.

Innan denna upptäckt har flickan valt att leva så mycket som möjligt i det hon kallar den ”riktiga verkligheten”
Flickan kan sitta och vagga fram och tillbaka eller gunga i sin gunga för att komma ut ur kroppen in i den ” riktiga verkligheten” där intar hon en genomskinlig form och kan fara upp i luften, genom stängda dörrar och genom föremål.

Den ”riktiga verkligheten” är ljus, värderingsfri och fylld av lek och allt är lätt. I den ”riktiga verkligheten” förstår hon hur allting hänger ihop utan att sätta ord på det. Där är allt ”uppklarat”.

Som tolvåring förstår hon att död är en människa när den lämnar sin kropp och inte längre återvänder till den, kroppen grävs ner på kyrkogården. Hon förstod att det hon kallade den ”riktiga verkligheten” i själva verket är evigheten som ligger bakom den ”vanliga verkligheten”. Evigheten är det man kommer ifrån och det man återvänder till.

Hon förstår att tiden i den ”vanliga verkligheten ” är begränsad och efter ett samtal med sin pappa bestämmer hon sig för att fortsätta livet i den ”vanliga verkligheten” trots att det för henne innebär en massa svårigheter eftersom det mesta som försiggår i den ”vanliga verkligheten” för henne tycks helt obegripligt och meningslöst.

Hon valde den ”vanliga verkligheten” för att hon kände att hon hade en uppgift. Hon skulle få människor att förstå att de är dödliga och att det därför är meningslöst att vara osams eftersom vi har så kort tid då vi kan vara i kontakt med varandra i den fysiska form vi genom vår kropp har.

Jag rekommenderar verkligen denna mycket intressanta bok och tycker att Iris tankar om livet, döden och evigheten passar bra att dela med er då söndagens gudstjänsts tema är: ”Vårt evighetshopp”.
Idag jobbar Iris som konsult i kommunikation med både svenska och internationella uppdrag.

Inga kommentarer: