tisdag 2 december 2008

"Samhällsansvar"

(Tidgare publicerad: 2007-10-26)

Matt 22:15-22
Frågan om skatt till kejsaren

Samhällsansvar är temat som används på söndagens gudstjänst, när den här texten ur Matteusevangeliet läses.

Expressens rubrik efter Jesus uttalande, hade kanske blivit: ”Jesus stödjer kungahuset”. På Aftonbladets löpsedel skulle det kanske ha stått: ” Jesus vill höja skatterna!”

Nu var ingen av deras journalister där och bevakade händelsen. Där fanns andra människor som ville försöka att få Jesus att säga något de kunde använda emot honom.

Vad jag upplever att Jesus verkligen säger är att han skiter fullständigt i pengar och världslig makt. Han vill visa på en annan väg, kärlekens väg.

Det är av egoistiska intressen de vill sätta dit honom, röja honom ur vägen, manipulera honom till att säga något som kan leda till att han fängslas som upprorsmakare.

Jesus är inte ute efter att skapa motsättningar, han vill återupprätta vår kontakt med vårt innersta väsen kärleken. Han vill att vi ska ge Gud det som tillhör Gud. Vi tillhör Gud. Vi är en del av Gud!

Genom att släppa våra egoistiska intressen och vår önskan att styra andra blir vi fria att uppleva gemenskapen med hela skapelsen.

Den inre världen har helt andra värden! Genom att förändra det inre kan vi förändra det yttre. De orättvisor och det politiska förtryck som fanns under den tid då Jesus levde finns än idag. Den väg han visar ut ur dessa problem är inte att ta till vapen och gå till motattack.

De ord han använder avslöjar sanningen och avväpnar den som hör dem. Han kan väcka starka känslor, vi uppmanas att söka inom oss själva. Öppna vår inre skatt, frigöra vår inre kraft.
Guds rike finns inom oss.

Inom oss kan vi uppleva frid, fred och frihet. Inom oss kan vi förändra världen här och nu.

I nuet kan vi förändra eller acceptera den situation vi befinner oss i. I nuet kan vi förändra eller acceptera oss själva. I nuet kan vi uppleva himmelriket.

Skatten finns inom oss!

Inga kommentarer: