måndag 1 december 2008

"Guds rike är nära"

Luk 21:25-36 (Tidigare publicerad 2007-12-07)

”Guds rike är nära” är temat för den andra söndagen i advent.
Den här texten påminner mig mycket om Al Gores film: En Obehaglig sanning. Jag har själv ännu inte sett filmen men har inte undgått att se vad den handlar om.

Filmen bygger på Gores föredrag Traveling global warming show, om den miljökatastrof som oundvikligen kommer - om vi inte agerar nu. Gore redogör för koldioxidexplosionen och dess effekter: värmeböljor, tyfoner, orkaner, nederbörd och torka.

Al Gore fick fredspriset för sitt engagemang att väcka människor till medvetenhet gällande klimathotet.

Guds rike är nära….Guds rike finns inom oss! I vakenheten medvetenheten om varandet.
Vi behöver inte gripas av ångest och rådlöshet, vi behöver inte låta våra sinnen fördunklas av omåttlighet, dryckenskap och livets bekymmer.

Vi kan vara medvetna, närvarande, vakna och vi kan alla bidra till att minska klimatförändringen!

Den 11/11 2006 publicerades i Aftonbladet Al Gores lista på saker som alla kan göra, något anpassad till svenska förhållanden.

10 sätt att rädda världen på – så kan du bidra

1. Byt ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor.
Effekt: Om varje lampa i snitt är tänd fem timmar/dygn innebär det en minskning av koldioxidutsläppet med 8,9 kilo* om året.
Byter du ut tio lampor innebär det en minskning med 89 kilo.
Räknat på lampornas livslängd blir det hela 488 kilo.
Dessutom sparar du i snitt drygt 100 kronor per lampa och år i minskade energikostnader. På lampans livslängd blir besparingen drygt 600 kr per lampa.

2. Kör mindre. Gå, cykla, bilda bilpool eller använd kollektivtrafiken.
Effekt: För varje mil du inte kör bil minskar du koldioxidutsläppen med cirka 2,4 kg (om bilen drar 0,9 liter bensin/mil).

3. Återvinn mer.
Effekt: Om du återvinner mer av dina hushållssopor kan du spara upp till ett ton koldioxid per år.

4. Kolla lufttrycket i bildäcken.
Effekt: Rätt lufttryck i däcken sparar bränsle. Mätningar i Stockholm visar att drygt hälften av alla bilar har för lite luft i däcken. Om alla bilar i Sverige hade rätt tryck skulle vi minska koldioxidmängden i atmosfären med 200000 ton koldioxid per år.

5. Använd mindre varmvatten.
Effekt: En tiominutersdusch om dagen drar 1500 kilowattimmar om året. Den som skaffar ett snålspolande duschhandtag halverar vattenanvändningen, minskar koldioxidutsläppen med 75 kg om året samt ger husägaren 937 kronor mer i plånboken vid årets slut.*/**

6. Undvik produkter med onödiga förpackningar.
Effekt: Du kan minska koldioxiden med upp till 500 kilo per år bara genom att minska dina hushållssopor med 10 procent.

7. Sänk inomhustemperaturen med en eller två grader.
Effekt: Varje grad som temperaturen i en normalstor villa sänks minskas energiförbrukningen med fem procent. I en normalstor eluppvärmd villa skulle två graders sänkning innebära en besparing på nästan 1500 kilowattimmar och 150 kg koldioxid. För att inte tala om 1875 kr i sänkta kostnader.*

8. Plantera ett träd.
Effekt: Ett enda träd kan absorbera så mycket som ett ton koldioxid under sin livstid. Stöd organisationer som planterar träd.

9 Stäng av dina elektroniska apparater.
Effekt: Alla apparater som står på i stand by och viloläge i Sverige drar tillsammans 0,6 terrawattimmar. Det motsvarar förbrukningen av hushållsel i 120000 villor och innebär minskade koldioxidutsläpp med 60000 ton om året.

10. Bli en del av lösningen.
Effekt: Lär dig mer om den globala uppvärmningen, och sprid dina kunskaper.


* = Beräkningen bygger på normen Nordisk elmix, och ett elpris på 1,25 kr/kWh. ** = Gäller hushåll med eluppvärmd vattenberedare. Källor: Al Gore & ClimateCrisis.net, Göran Norlin vid Energirådgivningen i Huddinge och Tyresö samt Mats Kullberg vid Miljöförvaltningen i Stockholm.

Jag tror på medvetenheten om helheten!
Jag tror på möjligheten!

Inga kommentarer: