tisdag 2 december 2008

"Goda förvaltare"

Matt 25:14-30 (Tidigare publicerat 2008-07-21)

Det här är liknelsen om talenterna som avslutas med de, kan tyckas, obarmhärtiga orden : Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har. Orden syftar på den odugliga tjänaren som endast anförtrotts en talent och av rädsla grävt ner den.

Om vi av rädsla gömmer undan de gåvor vi fått kommer de med säkerhet inte att växa, det är en sanning vi inte kan blunda för. Vi bevarar inte oss själva genom att gräva ner oss. Gräver vi ner oss förmultnar vi. Gömmer vi undan oss blir vi inte till användning för någon.

Att förvalta det man fått, kan innebära att ta hand om sin kropp genom en sund livshållning. Att förvalta det man fått, kan vara att ta hand om vår jord genom att leva miljövänligt. Att förvalta det man fått kan vara att ta vara på och utveckla speciella talanger.

Vi har anförtrotts att ta hand om varandra. Vår uppgift är att ge varandra näring. Det gäller att vara uppmärksam så att man inte ”gräver ner” eller ”gömmer undan” sina nära och kära.

Låt inte rädslan lämna dig ute i mörkret där man enligt liknelsen skall gråta och skära tänder.

Se de ovärderliga gåvor som ständigt ges i överflöd och ta emot i tacksamhet och glädje.

Låt oss ge varandra utrymme att växa och blomstra i, låt oss ge varandra näring och energi. Låt oss ge varandra villkorslös kärlek!

Inga kommentarer: