måndag 1 december 2008

"Ett nådens år"

Matt 21:1-9 (Tidigare publicerad 2007-11-30)

Detta är den text som brukar användas till att inleda det nya kyrkoåret som tar sin början första söndagen i advent. texten beskriver intåget i Jerusalem.

Många är så här års fyllda av förväntningar inför julen. Folket som bredde ut sina mantlar för Jesus var också fyllda av förväntningar. De hyllade Jesus som sin kung, de hoppades på en ledare som kunde befria landet från romarnas ockupation. De såg i Jesus en ny världslig kung.

Samma folkmassa skrek senare ut sin besvikelse, när Jesus hade fängslats och inte lyfte ett finger till motstånd. Korsfäst, korsfäst skrek de då, kanske fortfarande med hopp om att de kunde provocera honom till att göra något. Många hade ju sett honom göra under tidigare. Varför gjorde han inget nu?

Allting blir inte alltid som vi förväntar oss. Hade Jesus gjort vad folket förväntade sig av honom hade man knappast stått i kyrkorna och berättat om honom än idag.

Det är inte alltid det vi hoppas på och förväntar oss av andra som är det bästa för oss på längre sikt

Jag tillhör dem som älskar att ta fram adventsljusstakarna och hänga upp adventsstjärnan i fönstret. Advent betyder ankomst och i nästan alla fönster lyser det i mörkret. Ljuset som leder oss hem. Här i Sverige där det är så oerhört mörkt ute den här tiden på året, blir symboliken med ljuset som kommer till oss så effektfull och välkommen.

Om du blir besviken i jul över att inte allting blir som du tänkt dig, så försök se saker och ting ur ett annat perspektiv. Kanske för det med sig andra mirakel i tillvaron så småningom. Livet är fullt av överraskningar!

Inga kommentarer: