tisdag 2 december 2008

"Den heliga anden"

Joh 14:25-29 (Tidigare publicerat 2008-05-09)

I den gudomliga närvaron som lever genom oss, som är liv, Guds andedräkt, den heliga anden, är all nödvändig kunskap tillgänglig.
Jesus undervisade oss om vad Gud Är. Han delade sin upplevelse av Gud. Han ville ge oss av den frid och glädje som han själv så starkt kände, han talade om för oss att vi faktiskt inte behöver oroa oss. Han ville väcka oss till medvetenhet om att Guds rike finns inom oss. Han ville att vi skulle tro på vad han sa och faktiskt praktisera det och att det inte handlar om att prestera, utan om att bara vara i medvetenhet om Guds kärleksnärvaro.

Är det så att de som kallar sig kristna oroar sig mindre, är gladare, frimodigare, inte bryr sig lika mycket om materiella ting, vänder andra kinden till och älskar sina medmänniskor i större utsträckning?

Jag kallar mig inte kristen men jag har blivit medveten om närvaron, kraften och kärleken inom mig med hjälp av vad Jesus sa.
För att bli medveten och hjälpt i sitt dagliga liv, tror inte jag att man behöver bli en kristen och tillbe Jesus. Upplevelsen av Guds närvaro tror jag att vi kan bli medvetna om på en mängd olika sätt.

Jag tror varje människas resa är unik och att allt vi får vara med om under resans gång är ett nödvändigt led i vår utveckling. Det kanske innebär att vi får gå igenom jättesvåra upplevelser, men att just den erfarenheten utrustar oss på ett sätt som gör att vi kan bemöta och klara en annan uppgift som vi är ämnade till. Av misstagen lär vi oss vad som inte fungerar.

Människans behov av yttre faktorer och ledare för att kunna tro, verkar Jesus medveten om. Han betonar gång på gång när människor blir helade att det är deras egen tro som hjälpt dem. De negativa tankar vi matar oss själva med om att vi ingenting klarar, att vi inte duger som vi är kommer inte från kärleken inom oss, inte heller de tankar där vi ser ner på andra och anser att vi minsann är bättre och duktigare eller mer andliga.

På den första Pingstdagen fick lärjungarna förmåga att tala främmande språk. De ställde sig till förfogande att användas av den heliga anden och de kunde plötsligt sprida det glada budskapet vidare till folk från andra länder utan att ens begripa själva vad de sa. De mindes vad Jesus sagt och de vågade tro på att det var möjligt för Gud att även använda sig av vanliga fiskare.

Vi får allt vi behöver.

Vila i den tilliten.

Möjligheterna är oändliga!

Inga kommentarer: