tisdag 2 december 2008

"Efterföljelse"

Matt 5:20-26 (Tidigare publicerat 2008-06-30)

I den här texten står det att Jesus skärper lagens bud. Du skall inte dräpa, var ett av de gamla budorden. Jesus säger att den som blir vred på sin broder inte undgår sin dom.

Dömer oss gör vi själva automatiskt när vi fastnar i vreden. Att gå omkring och vara arg på andra är ett helvete som vi själva skapar.

Vad jag tror Jesus menar är att oavsett om vreden leder till en brottslig handling eller inte, så får den oss att må dåligt. Den skapar lidande. Ilskan är en känsla, en reaktion som kommer, och som i allra högsta grad kan vara befogad.

Känslor är något positivt, de är signaler som talar om för oss vad vi bör titta närmare på. Kunskapen om hur vi bör handla emot våra medmänniskor för att må bra, finns i vårt innersta, om vi tar oss tid att observera vad vår känsla egentligen handlar om. Det är lätt hänt att handla på ett felaktigt sätt i vredesmod. Möjligheten att förlåta varandra och oss själva är det som befriar oss ur de bojor som skulden ger.

Uppmärksamma situationen som väckte känslan. Acceptera att det som inträffat faktiskt har ägt rum. Kanske väcktes känslan för att vi påmindes om något som hänt i vårt förflutna. Kanske kräver vår nuvarande situation en förändring. Någon annan än mig själv har jag inte förmåga att förändra. Påverkas av varandra gör vi naturligtvis. Är vi arga över orättvisorna i världen, är det inom oss själva förändringen börjar, vårt eget förhållningssätt gentemot våra medmänniskor. Det hjälper inte att sitta och klaga på politiker och makthavare.

Fråga dig själv när du identifierat känslan, - Är det något jag kan göra just nu? Om inte, så släpp taget och acceptera situationen och invänta rätt tidpunkt för handling. Bli medveten om känslorna och låt dem komma och gå, så att de inte helt och hållet styr dig och får dig att gå direkt i fängelse utan att passera gå.

Låt de passera och gå vidare istället! Befriad och med frid inom dig och det leende på läpparna som förvissningen om att allt hänger ihop ger, det goda du gör mot din broder gör du emot dig själv.

Inga kommentarer: