tisdag 2 december 2008

"Gud - Fader, Son och Ande"

Matt 11:25-27 (Tidigare publicerat 2008-05-16)

”Ingen känner Sonen, utom Fadern”, säger Jesus i den här texten. Vem är då sonen? Är det personen Jesus? Honom kände väl lärjungarna?

Vad är det inom oss som ingen känner utom Gud? Jag brukar ibland kalla det upplevaren i mig. Upplevaren är något oförstörbart gudomligt inom oss. Det gudomliga i människan.

Människan fastnar ofta på det intellektuella, analyserande planet och utformar olika läror, religioner och regelverk och identifierar sig helt med vad de har åstadkommit och den position eller titel de fått i samhället.

Upplevaren inom oss uppenbarar sig för oss när vi blir som barn. När vi använder våra sinnen och tar in allt runtomkring utan att dölja oss bakom masker och spela olika roller. Utan behov av att etikettera omgivningen och varandra. Det lilla barnet upplever och förundras och bara Är fullständigt i Nuet.

Jesus var medveten om Upplevaren inom sig och att det är genom upplevaren vi blir medvetna om helheten, det han kallar Fadern i texten. Allt hade anförtrotts honom. Livet hade blivit uppenbarat för Jesus.

Alla våra minnen och erfarenheter kan raderas. Våra kroppsdelar kan bytas ut och förändras. Vi kan drabbas av sjukdomar eller av en oro som är så stor att vi inte står ut.

Det som då återstår är Upplevaren inom oss som kan få oss att omvärdera vad livet är.
Att ändra gamla beteenden och negativa tankemönster är ett sätt för människor att må bättre.

Jesus ger oss fantastiskt många bra tips på hur vi ska förhålla oss till livet och varandra för att fungera optimalt.

Jag tror på medvetenheten om helheten, upplevaren i människan och den ständiga support som finns tillgänglig inom oss .

Inga kommentarer: