onsdag 3 december 2008

"Att leva tillsammans"

Tidigare publicerad: 2007-10-19

Mark 3:31-35
Jesu familj

Jag citerar Wikipedia:” Temat för söndagens bibeltexter enligt evangelieboken är Att leva tillsammans, och en välkänd text är den text ur Markusevangeliet där Jesus tar avstånd från sin mor och sina bröder.”

Jag tolkar inte det Jesus säger som att han tar avstånd från sin mor och sina bröder. Jag tycker att han genom det han säger istället utökar sin familj till att innefatta alla som gör Guds vilja.

Att göra det man innerst inne känner är rätt kan visserligen ibland innebära att man tar avstånd från andra människors försök att påverka en att göra något annat.

Visst kan vissa beslut och vägval i livet innebära att man tvingas ta avstånd från sin familjs inflytande över ens liv. Känner man inte att man har sin familjs fulla stöd i det man gör är det nödvändigt att ibland ta avstånd och istället hämta stöd från andra människor som accepterar och uppmuntrar dig att vara den du innerst inne är.

Det är inte människorna man behöver ta avstånd från utan kanske mer vissa situationer som man kan behöva undvika. Att möta motstånd kan naturligtvis också vara utvecklande och stärka ens egen övertygelse, men att leva tillsammans med människor som tror på ens inre kraft och förmåga är vad som får oss att blomstra.

Eftersom jag tror att Gud bor i vårt innersta, att vi alla är gudomliga väsen, så är det när vi följer vårt innersta som vi gör Guds vilja.

Hur kan man då skilja på vad som är vårt egos intressen och vad som är vår innersta vilja?

När vi tillfredställer vårt egos behov, kan det ge oss en mängd tillfälliga känsloupplevelser, men den inre frid och glädje som kommer av att man följer sitt innersta tror jag däremot inte kan infinna sig när egot styr oss.

När Jesus säger till människorna som samlats runt omkring honom, att de är hans bröder och systrar, visar han på hur vi kan fungera som en enda stor familj genom att vara de vi innerst inne redan Är.

Inga kommentarer: